Saako sinua manipuloida?

ÄÄNITE (Drive)   ÄÄNITE 2. (YouTube)

Homer Simpson kärsi selkäkivusta ja meni lääkäriin. Hänen yllätykseksi lääkäri ei määrännyt kipulääkettä tai kirurgiaa, vaan antoi kiropraktikon käyntikortin. "Eikö kunnon lääkärit vihaa kiropraktikoita?" tokaisi Homer. Lääkäri oli saman golf-clubin jäsen kuin kiro. 

Kiropraktikko  teki jonkun tempun ja selkä tuntui paremmalta. "Hoidossa pitäisi käydä  kolme kertaa viikossa......hmm... vuosia" mumisi praktikko.

Pihalla lehtiä haravoidessa Homerin selkä kipeytyi uudestaan. Bart (hänen poika)
vahingossa tönäisi Homeria ja hän kaatui selälleen metallisen roskatynnyrin päälle ja selkä parani.

Homer sai tästä bisnessidean. Hän patentoi tynnyrin ja alkoi autotallissaan parantaa selkäkipuisia tönimällä heitä tynnyrin päälle.

Kiropraktikot eivät tykänneet, että joku tuli heidän reviirilleen tekemään bisnestä. He ensin uhkailivat Homeria ja lopulta varastivat tynnyrin ja hakkasivat "selkärangoilla" tynnyrin pilalle.

Jakso päättyi kommenttiin: "Tämä on kiropraktikkojen kaupunki".

Hauska Simpsonien jakso, joka parodioi kiropraktiikkaa. Parodiassa on yleensä ainakin puolet totta. 

Rahat pois rusauttelulla ja muut ei saa tätä metodia käyttää. Patentoitu hoitolaite, joka parantaa "kaikki" selkävaivat. Käy loppuelämän kerran viikossa hoidoissa niin pysyt terveenä (ps. lapset puoleen hintaan)!

Kopio alla oleva linkki niin voit katsoa jakson youtubesta
https://www.youtube.com/watch?v=FOK4J1kTEvc

Nivelmanipulaatio

Nikamakäsittely, nivelkäsittely, niksauttelu, rusauttelu, fasettilukkojen avaus, nikamien ja välilevyjen paikalleen laittaminen, jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ehkä virallisin nimitys on nivelmanipulaatio. 

Osteopaatit, kansanparantajat, jäsenkorjaajat, naprapaatit, OMT-fysioterapeutit, fysioterapeutit,  kiropraktikot, hierojat, lääkärit, itseoppineet parantajat, valmentajat, joukkuekaverit jne. tekevät manipulaatiota. Monet jopa oppivat rusauttelemaan itse omia niveliään ja näin saavat hetken helpotuksen. 

Tuttavapiirissänne saattaa olla henkilöitä, jotka naksuttelevat sormiensa niveliä. Nivelten nyrkkiin painamisella tai  sormesta nykäisyllä saadaan aikaan rusahtava ääni nivelistä. Niveleen tulee mukava kevyt  tunne.  Monet jäävät tähän  tunteeseen koukkuun. Joku tekee sitä kerran päivässä, jotkut jopa useita kertoja tunnissa. 

Jotkut ottavat omasta leuasta kiinni kädellä ja takaraivoltaan kiinni toisella kädellä. Tekevät siitä päähän kiertoliikkeen niin, että niska rusahtaa.

Nuorempana, selkääni usein pakotti. Menin kyljelle sängyn laidalle. Päällimmäinen jalka roikkumaan sängyn laidan yli  ja samalla tein ylävartalon kierto vastakkaiseen suuntaan. Pieni nykäisy, selkä rusahti mukavasti ja pakotus helpotti. Nykyään ei se enää rusahda. Tosin selkääni ei juurikaan pakota enää. Olen hoitanut sen liikunnalla kuntoon.

Rintarangan "lukkoja"  auotaan monella tavalla. Joku makaa rullan tai pallon päällä selällään ja naksuttelee nikamia. Joissain urheilulajeissa on tapana, että kaverit ennen tai jälkeen treeniin  rusauttelevat joukkuekaverin rintarangan nikamat "auki"

Mitä manipulaatiossa tapahtuu?

Mielestäni sanalla manipulaatio  on pääasiassa negatiivinen leima. Psykologinen manipulointi kuulostaa vaaralliselta. Kuvien tai urheilutulosten manipulointi ei kuulosta mukavalta. Läppärin tietoturvaa voi uhata manipulointi jne. Miten on nivelten manipulointi? Haluatko, että sinua manipuloidaan?

Manipuloinnissa nivel asetetaan määrättyyn asentoon ja  nopealla  liikkeellä saadaan nivelestä aikaan rusahtava ääni. Kun ääni tulee niin yleensä hoitaja ja potilas ovat tyytyväisiä. "Lukot" aukeavat, lihakset  rentoutuvat ja oireet usein helpottuva. 

On monia teorioita mistä ääni tulee, mutta varmasti sitä ei tiedetä. Jokin paineen muutos tapahtuu nivelessä, koska niveltä ei voi rusauttaa heti uudestaan. Pitää odottaa jonkin aikaa, että "lukot" palaavat ja sitten voi taas rusauttaa.

Tarvitaanko rusahtava ääni,  että manipulaatio on  onnistunut? Miksi lihakset rentoutuvat manipulaation jälkeen? Miksi "lukot" tulevat aina uudestaan samoihin nikamaväleihin? Miksi nikamakäsittely "koukuttaa"? Onko niitä nikamalukkoja oikeasti olemassa? Mikä on  jäykän ja lukittuneen nikaman ero?   On paljon kysymyksiä, joihin ei ole mitään varmaa tieteellistä vastusta. On vain hypoteeseja (väittämä), joita en ala tässä ruotimaan. 


Voiko manipulointi olla haitallista?

Netti on täynnä äänitehostettuja rusautteluvideoita, joissa niveliä käsitellään. 

Kiinalainen "poppamies" voi rusautella, jonkun neidon "kaikki" nivelet, mitä hurjimmissa manipulaatioasennoissa. 

Tuolilla istuu henkilö. Hihattomassa paidassa oleva roteva mies ja vääntelee istuvan henkilön niskaa. Yhtäkkiä nopea liike ja istujan silmät pyöristyvät hetkeksi ja sitten tulee kasvoille hiukan epäileväinen hymy. Myös manipuloija hymyilee tyytyväisenä ja taputtaa istujaa olkapäälle. Minun niskani ei tule koskaan niin kipeäksi, että menisin tällaiseen hoitoon.

Ranka on vahva ja se kestää yllättävän hyvin voimakastakin käsittelyä, mutta pienet riskit on myös olemassa. Raja  menee jossain. Jos kudos on jostain syystä heikentynyt tai käsittely on yksinkertaisesti liian rajua niin vahinkoja voi tulla. On myös määrättyjä vaivoja ja sairauksia, joihin manipulaatiota ei voi käyttää.  Vuosittain Suomessakin on kymmeniä potilasvahinkotapauksia liittyen manipulointien vahinkoihin. Osa saa korvuksia vakuutuksesta, jos terapeutilla on sellainen ollut.

Paljon ihmisiä käy hoidattamassa vaivojaan manipulaatoreilla, koska usein sieltä saa hyvin hetkellistä apua. "Avaatko taas lukkiutuneet nikamani? " vakio potilaani kysyy. Joistakin tulee jopa "manipulaationarkomaaneja", joille terapeutit toimivat "diilereinä". 

Jos sinusta on tulossa manipulaationarkomaani (ja asut "kiropraktikkojen kaupungissa" hehe..), niin kannatta hiukan miettiä, onko siinä mitään järkeä. Ei kannata samoja nikamia käydä aina rusauttamassa. 
Jos terapeutti ehdotta kymmeniä käyntejä ja hoidot pitää maksaa etukäteen, niin silloin pitäisi hälytyskellojen soida.
Toisaalta ei ole mitään tieteellistä näyttöä, että jatkuva manipulointi olisi haitallista. Joten vie vain rahasi diilerille, jos koet saavasi apua vaivoihin.

Manipulaatiota tekevät koulukunnat ovat kuin uskonnollisia lahkoja. Heidän "jumala" on sama eli rusahtava ääni, mutta hoitotekniikat vähän vaihtelevat. Tietysti vain juuri meidän käyttämä metodi  on se ainoa oikea, jolla pääsee ("taivaaseen") parhaaseen  lopputulokseen.

Manipulaatio OMT-Fysioterapiassa

OMT-fysioterapiassa manipulointi yksi tapa lisätä jäykän nivelen liikkuvuutta. Huolellisella tutkimuksella pyritään löytämään jäykkä nikamaväli ja kohdistamaan manipulaatio tarkasti siihen. Tärkeää on nopea ja lyhyt liike niin käsittely on tehokasta ja turvallista. Impulssi lisää liikettä, rusahtavaa ääntä ei aina tarvita. Tutkiminen ja käsittely vaativat terapeutilta käsien herkkyyttä. Lisäksi tarvitaan hyvää rytmitystä, jotta potilas saadaan rennoksi ja käsittely onnistuu. Taitava manipuloija ei käytä voimaa vaan nopeutta.

Ennen yläniskan käsittelyä tehdään turvatestit, joilla varmistetaan manipulaation turvallisuus. Myös alaselässä on useita vaivoja, joihin manipulaatiota ei suositella. 

Nivelkäsittely vaaputtaa nivelen liikkeen ja samalla kuormitus  vieressä olevaan löysempään niveleen vähenee ja liikkuvuus tasapainottuu. Lisäksi paine hermolle usein helpottaa ja lihakset rentoutuvat. Useille nikamakäsitelijöille ja myös potilaille tämä riittää. OMT-fysioterapeutti käsittelee nivelen lisäksi hermoja, kalvoja ja lihaksia, jotta ongelma ei aina uusiutuisi.

Tempuilla saadaan hetkellinen apu. Ainoa tapa, jolla saadaan pysyvämpiä tuloksia on  liikunta. Tämä liikunta koostuu täsmäharjoitteista, joilla elvytetään kudoksia, herätelleellään tukevia lihaksia toimimaan paremmin ja varmistetaan tasapainoinen liike. Jatkossa pyritään harrastamaan terveysliikuntaa niin, että vaivat pysyvät hallinnassa. Tärkeintä tässä liikunnassa on oikea annostelu ja monimuotoisuus, ei niinkään  se mitä  lajia harrastaa. OMT-terapeutilta tähän saadaan hyvää valmennusta.

Joka tapauksessa rusahtava ääni on tärkeä osa manipulaatiota, mutta kuinka paljon siinä manipuloidaan mieltä? Lumevaikutuksella eli plasebolla on tärkeä osa vaivojen hoidossa.

Kommentit

  1. Asiantuntijan hyvä kirjoitus, Vankka kokemus tulee kirjoituksen läpi. Arto, Fyssari

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väärin kyykätty, hirveän jäykkä ja lättäjalat (päivän pakina)

"Löysän nilkan tarina"

Venyttely on turhaa!

Mustelmasta arpeen!

"Koppikarisman" kehittyminen.

Kipeän selän tarina

Kipeän selän tarina jatkuu...

Erään juoksun tarina

Kilpailuhenkinen, kisailija vai nautiskelija

Taistelu painovoimaa vastaan