Palpaatiohoitoa!

 OMT-kouluttaja kertoi opettavaisen tarinan. 

 Hän oli tutkinut iäkkään potilaan ja samalla kertonut mitä on tekemässä: " Kevyesti tässä  palpoin (palpointi on tutkimista painelemalla kudoksia) sinun kudoksiasi". 

Koko ensimmäinen hoitokerta meni tutkiessa ja varsinaista hoitoa ei annettu lainkaan. Potilas tuli uudestaan vastaanotolle ja sanoi ensimmäiseksi: "Minä haluan taas sitä hyvää palpaatiohoitoa".

Kosketus hoitaa! Osalle riittää vain tutkimus joka tuntuu hoidolta. Osaa hoitaa kevyt sively. Osa tarvitsee rajumpaa "rusikoimista" ja joskus tuntuu, että osalle ei riitä mikään voimakkuus. Tuntuu, että tärkeintä  on käsittely, joka vastaa eniten potilaan odotusta käsittelystä.

Lääkäriltä toivotaan palpointia ja lisäksi tiettysi pilleri tai pistos, joka vie vaivan pois. Liian usein vastaanotolleni tulee hiukan tuohtunut potilas, joka kommentoi: "Lääkäri ei edes tutkinut, tuijotti vain näyttöpäätettä ja kirjoitti reseptin". Hyvä tutkimus pistää paranemisen alulle.

Terapeutilta usein toivotaan myös jotain temppua, joka vie vaivan pois. Toiveena on tietysti, että itse ei tarvitse tehdä mitään eikä muuttaa mitään. Hyvä temppu voi olla esim. kudosten palpointi. 

"Hands off vai hands on"

 Termi "hands off" tarkoittaa , että terapeutti ei tee  "palpointia", vaan potilaalle ohjataan harjoittelua, jolla saadaan vaivat pois. Tämäkin toimii monilla, varsinkin jos potilas on tullut nimenomaan hakemaan kotiharjoitteita. Jos potilaalla oli odotus, että saa jotain käsittelyä, niin usein terapeutti vaihtuu, kun hoito ei vastannut odotusta.

Itse olen vahvasti "hands on-terapeutti". Olen koko ikäni kehittänyt taitojani hoitaa potilaita käsilläni

Osaan palauttaa hermojen  liikkeen suhteessa muihin kudoksiin. Osaan rusautella nikamia ja useilla eri tekniikoilla lisätä nivelten liikettä. Lonkkavaivoihin erikoistuneena osaan jopa korjata lantion ja ristiluun virheasentoja. Myös kalvojen "jumeja" osaan vapauttaa. Tietysti osaan erilaisilla hierontatekniikoilla rentouttaa lihakset. Olen käynyt valtavan määrän erilaisia koulutuksia, joissa harjoitetaan käden taitoja.

Suurin osa potilaistani on erittäin tyytyväisiä, kun saavat vaivansa manuaalista käsittelyä, mutta se ei pelkästään riitä.

Liike ei ole lääke, jos annostelu on väärä!

Fysioterapeutti on sairautta tai vaivaa hoitavan liikunnan asiantuntija. Häneltä saadaan täsmäohjeet sekä oikea annostelun liikuntaan, jotta vaivat elpyvät eivätkä ärsyynny.

Blogini otsikko on "oikea annostelu ja monimuotoisuus". Yleensä paras tulos saadaan, kun potilaita "palpoidaan" ja lisäksi ohjataan liikuntaa. Lisäksi näitä pitää annostella oikein.

90-luvulla oli televisioissa Frank Pappa Show, joka usein päättyi juontajan legendaariseen tokaisuun.

"Kosketelkaa toisianne"

"Liike"
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väärin kyykätty, hirveän jäykkä ja lättäjalat (päivän pakina)

"Löysän nilkan tarina"

Venyttely on turhaa!

Mustelmasta arpeen!

"Koppikarisman" kehittyminen.

Kipeän selän tarina

Kipeän selän tarina jatkuu...

Erään juoksun tarina

Kilpailuhenkinen, kisailija vai nautiskelija

Taistelu painovoimaa vastaan