Kilpailuhenkinen, kisailija vai nautiskelija

Äänite

Olen ns. kalevankiertäjä. Laji on kuuden kestävyyslajin yhdistelmä, joka suoritetaan tai oikeastaan kisataan kalenterivuoden aikana. Tammikuussa on 30 km luistelu, helmikuussa 50 km hiihto, huhtikuussa 15 km suunnistus, heinäkuussa 30 km soutu, elokuussa noin 70 km pyöräily ja viho viimeisenä lokakuussa puolimaraton. Kuusi hienoa kestävyyslajia, jotka rytmittävät mukavasti liikuntavuoden. Vuoden alussa luistellaan paljon (jos on jäätä) ja luistelukauden "huipentumana" on pieni 30 km:n mittainen kisailu. Sitten luistelu jää vähemmälle, jatketaan hiihdolla ja näin homma etenee vuodenajan ja liikuntamahdollisuuksien mukaan lokakuulle asti.

Harrastan tavoitteellista liikuntaa. Minun tavoitteeni on TERVEYS. Edellinen blogini "Löysän nilkan tarina" kertoi liikunnan oikean annostelun tärkeydestä. Lähes yhtä tärkeää on liikunnan MONIPUOLISUUS. Lisäksi liikunta pitää olla sellaista, että siitä tulee hyvä mieli.

Kalevankiertäjissä on paljon kilpailuhenkisiä osallistujia, joita lähtöviivalla ei paljoa hymyilytä ja maalissa mahdollisesti sitäkin vähemmän. Osa lähtee rennommin matkaan ja he haluavat ehkä vähän kisailla tai pyrkiä säilyttämään edellisen vuoden suoritustason ikääntymisestä huolimatta. Kolmas ryhmä on ns. "nautiskelijat". Heidän tavoitteensa on vain päästä maaliin ja nauttia liikunnasta ja kisan tunnelmasta. 

Itse kuulun kisailijoiden ryhmään. Sen verran pitäisi puristaa, että seurakaveri Milla jää toiseksi (harvoin onnistun).  Jos tuntuu pahalta, niin juoksun voi muuttaa kävelyksi. Soudussa voi nauttia rauhassa eväistä tai hiihdossa ottaa sukset pois jalasta ja kävellä jyrkkä mäki kisan lopulla. Tärkeää on, että tuntee itsensä "hyväkuntoiseksi" maalissa ja loppukirikin on ollut todellinen. Ei ole terveyden kannalta kovin fiksua yrittää saada kaikki irti kehosta ja olla maalissa "puolikuollut".

Mitä enemmän ihminen on kilpailuhenkinen, sitä suurempi vaara on, että hän ei hoida liikunnalla terveyttään, vaan pilaa sitä. Jos tavoitteena on yksinomaa voittaa, niin terveys vaarantuu. Tosin voitto voi hetkeksi antaa hyvän mielen, mutta onko se sen väärtti, että polvet ovat kipeät seuraavat kaksi viikkoa, rusto nivelpintojen välillä on taas ohentunut ja lievä polvikuluma on  astetta pahempi.

Kävely on ns. "perusliikuntaa", jota jokaisen pitäisi harrastaa. Sohvaperunalle se on hyvää kestävyysliikuntaa ja kovakuntoiselle se hyvä tapa palautua rankemmasta harjoittelusta. Kävelykyky ei säily koko elämää, jos sitä ei harjoita.

Lisäksi tarvitaan hyvää lihaskuntoa varsinkin jalkoihin, jota pelkkä kävely ei pidä riittävästi yllä Kyykkyharjoitukset antavat voimaa jalkoihin (Linkki Kyykkytreeni videoon). Jos et pääse sohvalta ylös ilman ylimääräistä ähinää, niin "kellojen pitäisi soida". On syytä aloittaa treenaus, eikä heti lähteä ostamaan korkeampaa sohvaa.

Lisäksi pitää harjoittaa kehon hallintaa, joka on minimissään sitä, että pystyy seisomaan yhdellä jalalla. Ihminen ei pysty hallitusti kävelemään, jos yhdellä jalalla seisominen ei onnistu. 

Jos ihminen harrastaa vain yhtä lajia niin vaara saada vaivoja on suuri. Liikuntalajin vaihdos varmistaa sen, että kudokset kuormittuvat eri tavoin ja mahdollisesti hiukan kipeytynyt alue alkaakin ärsyyntymisen sijasta elpyä. Oman löysän nilkkani hoidossa toteutan sitä niin, että ensin rullaluistelen 20 min, sitten palaan kotipihaan ja kiipeän 20 minuutin ajaksi pyörän selkään. tämän jälkeen joko kävelen tai juoksen tuntemukseni mukaan. Täysi tunti tehokasta liikuntaa. Kun laji vaihtuu, niin nivel tykkää.

Vastaanotollani käy kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka harrastavat liikuntaa liikaa ja niitä jotka harrastavat liian vähän. Ne ihmiset, jotka osaavat liikkua sopivasti tarvitsevat harvemmin hoitoa. Heille myös sattuu liikuntaan liittyviä tapaturmia selvästi vähemmän. Siis heille, joilla liikunta on MONIPUOLISTA JA OIKEN ANNOSTELTUA.

Kun ihmisiltä kysyy, mikä on tärkeintä elämässä, niin vastaus on aika usein TERVEYS. On sääli, jos ihmisen terveys vaarantuu siksi, että hän ei kuuntele kehoaan. 

 https://www.lonkkavaiva.fi/

https://www.liedonfysioterapia.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väärin kyykätty, hirveän jäykkä ja lättäjalat (päivän pakina)

Venyttely on turhaa!

"Löysän nilkan tarina"

Mustelmasta arpeen!

"Koppikarisman" kehittyminen.

Kipeän selän tarina

Kipeän selän tarina jatkuu...

Erään juoksun tarina

Taistelu painovoimaa vastaan