Hoitaako härpäkkeet?
Istun aamiaispöydässä. On marraskuu ja ulkona on pimeää, synkkää ja sateista. Aamut ovat tähän aikaan vuodesta tavallista hankalampia. Pientä aamuapatiaa pukkaa päälle. Kun avaan päivän lehden ja hörpin muutaman huikan kahvia, niin yleensä aika pian "elämä voittaa".
Pöydällä on myös kirkasvalolamppu. Olen sen joskus kauan sitten osatanut, kun valohoidot olivat enemmän muotia. Haen sen alakerran varastosta aina marraskuussa ja hoidan itseäni aamiaispöydässä. Keittiö tuntuu todella kirkkaalta, mutta ei kuitenkaan häikäise. Jotenkin tuntuu, että mieli piristyy, kun on valoisampaa - ainakin uskon näin. Toisaalta olen hyvin skeptinen ihminen ja en hevillä usko. Lumevaikutusta ei pidä koskaan vähätellä, joten käytän lamppua marraskuussa.
Innokkaimmat jouluihmiset ostavat jo lahjoja. "On niin raskasta hieroa puolison hartioita, pitäisiköhän ostaa lahjaksi joku väsymätön hierontalaite". Suosittuja lahjoja ovat erilaiset lihashuoltovasarat ja shiatsu-hierojat. Niiden mainoksia pyörii jo lehdissä.
Potilaani usein kysyvät niiden käytöstä minulta. Vastaukseni on: " Riippuu vaivasta ja oikea annostelu on myös tässä tärkeää".
Lihashuoltovasara
Kuten nimi lihashuoltovasara kertoo, niin sillä hoidetaan lihasten vaivoja. Mielestäni laitteilla hoidetaan enemmänkin terveyttä kuin jotain vaivaa. Varsinkin kun laite aiheuttaa tärinää kudoksiin, niin pitää olla tarkkana annostelun suhteen.
Jos ihmisellä on vain lievää oiretta esim. lihas tuntuu jännittyneeltä ja ehkä hiukan väsyneeltä, niin lihashuoltovasaran tärinä rentoutta lihasta ja myös verenkierto voi vilkastua. Kovan treeni jälkeen tärinä voi edistää palautumista esim. reisissä tai pohkeissa.
Kun tulee "todellista" vaivaa, niin sitten laitteista voi olla haittaa. Ärtynyt nivel tai ärtynyt hermo ei siedä tärinää. Ko. kudokset ärtyvät lisää ja suojaava lihasjännitys kudoksen ympärillä myös lisääntyy.
Jos niskan jännityksen lisäisi on sormien puutumista tai päänsärkyä niin hermo on ärtynyt. Jos rintarangan kipu heijastelee kylkiin tai jopa tuntuu rinnassa tai rintalastassa niin kylkiväli hermo on ärtynyt. Jos lanneselän kipu tai jännitys heijastelee pakaraan, reiden taakse tai sääreen niin kipu tulee ärtyneestä iskiashermosta, Jos se heijastelee lonkan eteen, reiden eteen tulee ärtyneestä resihemosta tai sen haaroista.
Tärinä voi hetkeksi rentouttaa lihasta, mutta ärsyttää hermoa ja suojaava jännitys palaa nopeasti. ÄRTYNY HERMO EI SIEDÄ TÄRINÄÄ.
Shiatsu-hieroja
Myös tässä annostelu on tärkeää. Pitää saada asento, jossa paine on maltillinen ja "käsittely" tuntuu koko ajan mukavalta. Jos paine on liian suuri ja väsymätön laita jurnuttaa kudoksia pitkään, niin vaivat vain pahenevat. Jos esim. laite painaa liian voimakkaasti hermoa luuta vasten ja jurnuttaa siinä hetken, niin hermo ärtyy ja suojaava jännitys lihaksissa nousee.
Härpäkkeet hoitaa
Kuntouksessa on aina ollut ja tulee olemaan erilaisia ihmelaitteita, jotka parantava kaikki selän ja niskan vaivat. Yleensä ei tarvitse kuin maata jonkin kaaren päällä tai nystyrän painaa niskaa. "Tämä muutti elämäni", "käytin viikon ja vuosi vaivannut ongelma oli poissa", "aivan fantastinen laite", jne. Tällaisia käyttäjien kommentteja on tietysti satoja jokaisen härpäkkeen mainoksessa.
Oma lukunsa on ostoskanavien mainokset. Mainos voi kestää kymmeniä minuutteja. Niissä hyvinvoivat, iloiset ja terveet ihmiset kertova ihmetäristimestä, joka laitetaan jalkapohjien alle ja elämä muuttui. Samalla yli-innokas myyntihenkilö kertoo laitteen parantavista ominaisuuksista. Laitetta voi tietysti käyttää kotona ja töissä. Se on kätevä pakata mukaan myös lomareissuille.
Kun tätä kehumista on jatkunut noin 10 min niin sitten kuviin tulee valkoiseen takkiin ja kravattiin pukeutunut henkilö joka esitellään, lääketieteen ja kirurgian professoriksi "jostain bostonin yliopistosta". Minun mielestä tämä vie viimeisenkin uskottavuuden laitteen tehoista ja hoitovaikutuksista. Mutta laitetta myydään miljoonia, "täytyyhän sen olla hyvä kun noin paljon kehutaan". Hyväuskoisia ihmisiä riittää. Usein laitetta käytetään muutama viikko ja sitten se jää pölyttymään sängyn alle (on tietysti mainostettu, että sitä on kätevä sälyttää vaikka sängyn alla :))
Jos laite vaikuttaa vähän liiankin hyvältä mainoksen mukaan, niin harkitse vielä.
Härpäke - pilleri - pistos....
Fysioterapeutin urani aikana on markkinoilla ollut jos jonkinlaista selkäkippiä, venytyslaitetta ja niskakeinua. Näillä laitteilla on oma paikkansa kuntouksessa. Toisaalta niiden laajempi käyttö on tullut ja mennyt.
Koska suhtaudun laitteisiin hiukan skeptisesti voi tulla kuva, että pelkään niiden vähentävät töitäni - tuskin näin käy. Kun härpäkehoito ei auta lääkäri määrää pillerin. Pilleri auttoi hetkeksi - laitetaan pistos. Kun pistoksen teho häviää niin mitä sitten? Pitäisikö hakeutua vaikka fysioterapiaan tai kilauttaa kaverille ja kysyä mistä sai avun vaivaan?
Tästä on usein kuitenkin vielä matkaa siihen, että ihminen alkaa itse tekemään jotain. Usein kierretään eri terapeutteja ja toivotaan, että löytyy jokin TEMPPU, jolla vaiva katoaa ja mitään ei tarvitse elämässä muuttaa.
Vastaanotollani käy kahdenlaisia ihmisiä, niitä jotka liikkuvat liikaa ja niitä jotka liikkuvat liian vähän. Ne ketkä saavat liikunnan ja levon suhteen sopivaksi eivät tarvitse mitään HÄRPÄKKEITÄ hoitamaan vaivojaan.
Ehkä kuitenkin puolison tai ystävän antama hartioiden hetkellinen, mutta tunteella annettu hieronta on parempi kuin jonkun väsymättömäsi ja tunteettomasti jurnuttavan tai tärisevän härpäkkeen hoito. Linkki blogiin: Kosketus hoitaa
Ps. Pohdin näissä blogeissa liikunnan annostelun tärkeyttä. Toisaalta fysioterapiassa on paljon myyttejä, joita pitäisi murtaa. Tässä muutama linkki "myytteihin".
Ihminen on täynnä hoitavia pisteitä
Väärin kyykätty, hirveän jäykkä ja lättäjalat (päivän pakina)
Kommentit
Lähetä kommentti
Kerro mielipiteesi blogista